SASSO TAVUĞU ÖZELLİKLERİ Sasso tavukları, parlak sarı tüyleri ile, hızlı büyümesi ile, çift sarılı yumurta yapması ile üreticiler tarafından severek tercih edilir. Sasso tavukları uzun yıllar verimli ırklar üzerinde yapılan melezlemeler sonucunda Fransa'da üretilmiştir. Sasso cinsi tavuk günümüzde organik olarak etlik tavuk ve yumurta üretimi isteyen üreticilerin tercihidir. Ülkemizde son birkaç yıldır çok popülerdir. Özellikle Broiler etini sevmeyen bir çok kişi, bu cinse fazlaca yönelmiştir. Ortalama 65 gün ve üreri 8-10 haftalık olduğunda kesimlik haline gelir. Yumurta verimi diğer ırklara göre düşük olan Sasso tavukları gri renkli ve çift sarılı yumurta yaparlar. Yılda 140-180 civarında yumurta yaparlar.
Marans tavukları, koyu kahverengi yumurtaları ile hemen hemen tüm dünyada yetiştirilmektedir. Fransa’da 1800’lerin ortalarında Maran adlı bir kasabada geliştirilmiştir. Adı geliştirildiği yer olan Marans kasabasından almıştır. Marans tavukları, Hindistan ve Endonezya 'dan getirilen orman tavuklarından üretilmiştir. Aslen bacakları az tüylü bir cinstir. Bacaklarında tüy olmayan tavuklar gerçek Marans değildir. En sonunda Amerikan Tavukçuluk Birliği’nin Mükemmellik Standardı tarafından kabul edilmiştir. Marans tavukları et üretiminde ve kahverengi yumurta üretiminde kullanılmaktadır. Ayrıca süs tavuğu olarakda bakılmaktadır. Marans tavuklar yılda yaklaşık 150-200 yumurta yapar. Marans tavuğunun pek çok renk çeşidi vardır. Fransız Standartlarında tanınan renkler; Siyah, Siyah Bakır, Beyaz yeleli Siyah vücutlu, Siyah kuyruklu Buff, Kolomb, Guguklu, Altın Cuckoo, Buğday ve Beyazdır. Cuckoo ve Siyah Bakır, bu ırkların en yaygın olanlarıdır. Siyah Bakır Marans, ...
Yorumlar
Yorum Gönder